+31 (0)20 520 65 55
Back To Top

In gesprek met: een relatiemanager bij een universiteitsfonds

Michelle te Veldhuis werkt al bijna 17 jaar bij Tilburg University. Tijdens haar werk had ze altijd al veel contact met alumni en sinds september 2019 werkt ze als relatiemanager voor de Stichting Universiteitsfonds Tilburg. Nassau heeft sinds 2017 een partnerschap met Tilburg University. Drie jaar geleden begon de universiteit met een proactief major giving programma en startte ze samen met Nassau een marktverkenning onder de huidige en potentiële grote gevers. Bernice ging met Michelle het gesprek aan over haar nieuwe rol als relatiemanager.

“Toen er een vacature vrij kwam voor een senior relatiemanager bijzonder giften pakte ik deze kans met beide handen aan. Ondertussen had ik de nodige trainingen gevolgd, zoals de training moves management bij Nassau. Toch vond ik het nog erg spannend om daadwerkelijk de gesprekken met grote gevers te voeren. Toen ik de gesprekken uiteindelijk aanging, merkte ik dit écht heel leuk te vinden. Ik maak graag een goede verbinding met onze alumni en breng dit graag samen met de doelstelling van het universiteitsfonds. Omdat ik al 17 jaar werk voor de universiteit ken ik heel veel alumni, ook bij naam. Inmiddels merk ik dat ik het gezicht begin te worden van het universiteitsfonds, dat vind ik gaaf!”

0 (1)

Een dag in het leven van een relatiemanager bij een universiteitsfonds

“Ik heb voor mijzelf als doel gesteld om een bepaald aantal mensen te bellen per week. Dit deel ik op in warme contacten, prospects en donateurs van wie bijvoorbeeld de periode schenkingsovereenkomst afloopt. In een Excel hou ik aan de hand van het Moves Management model bij waar ik sta met een relatie. Verder heb ik beschikking tot een alumnidatabase van 80.000 alumni. Maar ik Google ook en houd artikelen in de krant in de gaten. Dan stuur ik hen bijvoorbeeld een LinkedIn berichtje met een voorstel om een keertje koffie te drinken, zodat ik kan vertellen wat de universiteit nu doet. Bijna nooit krijg ik een ‘nee’! Soms overleg ik ook met het bestuur. Zij helpen mij om deuren te openen. Ook heb ik veel contact met alumni via De Vrienden van Cobbenhagen (de alumnivereniging van Tilburg University). In deze vereniging zit een groep zeer betrokken alumni.”

“Ik merk soms wel dat ons doel lastig is. In mijn hoofd lijkt het makkelijker om voor ziektes te werven, bijvoorbeeld. De onderzoeken aan de Tilburg University zijn lastig te vertalen naar een case for support. Het is toch vaak het betalen van een PHD of personeelskosten van onderzoekers. Aan de andere kant heb ik wel een grote database met veel warme contacten. Veel alumni hebben wel een bepaald gevoel bij de universiteit, daar kan ik dan weer op inspelen”

Relatiemanagement tijdens de coronacrisis

“Mijn collega’s en ik werken nu allen vanuit huis. Ik heb een aantal alumni gebeld die al wat op leeftijd zijn om te vragen of alles goed met hen gaat. Dan moet ik mij wel afsluiten in een aparte ruimte, want ik vind het niet zo professioneel om te bellen als relaties mijn kinderen op de achtergrond horen. Het is nog moeilijk om een inschatting te maken in het toekomstige geefgedrag, men houdt in onzekere tijden toch meer de hand op de knip. Onder andere onze belactie met studenten die alumni bellen voor een donatie aan het universiteitsfonds is gestopt.”

“Het positieve van deze situatie is dat je er wel creatief van wordt. Veel van onze buitenlandse studenten werken in de horeca en die zitten nu zonder inkomen thuis. Zij worden niet ondersteund door een studiebeurs vanuit de Nederlandse overheid. Het is dus onzeker of ze hun master wel kunnen afronden. Voor hen willen we op korte termijn een actie starten.”

Visie op de toekomst

“Betrokkenheid en kennis op het gebied van fondsenwerving van het leiderschap van de universiteit is heel erg welkom. Ook al ligt de fondsenwerving voornamelijk bij mijn afdeling, hun betrokkenheid is heel wenselijk. Daar heb ik een heel goed vertrouwen in voor in de toekomst. Prof. dr. Wim van de Donk wordt namelijk met ingang van 1 oktober 2020 de nieuwe rector magnificus en voorzitter van het College van Bestuur Tilburg University. En per 1 juni 2020 treedt Piet van Ierland in dienst bij Tilburg University, als directeur Marketing & communicatie. Voorheen werkte hij bij Fontys, KPN, De Zonnebloem en het Wereld Natuur Fonds.”

Inspiratie en tips van Michelle

“Met één alumnus heb ik vanaf het begin een relatie opgebouwd. Hij woont in het buitenland en had een zinnetje gelezen in ons magazine over ons Outreaching Honors programma en doneerde €5.000. Hij is een zeer betrokken alumnus en wilde iets substantiëlers doen, dat stimuleerde ons ook om out of the box te denken. Samen met hem zijn we bezig met het opzetten van een fonds voor ondernemers. We zijn in de laatste afronding en hij heeft hiervoor al een hele grote toezegging gedaan. Daar ben ik heel trots op!”

“Ik ben geen econoom en geen jurist, dus ik heb niet veel kennis om op vakinhoudelijk niveau met potentiele grote gevers te praten. Ik benader hen met de menselijke maat, om samen met hun mooie dingen te realiseren voor de universiteit. Ik geef ze waardering voor hun betrokkenheid bij de universiteit, ze krijgen bijvoorbeeld een alumni pin als cadeautje wanneer ik op bezoek kom. Door de relatie en waardering komen de mooie giften vanzelf. Dus de tip is; blijf bij jezelf, je hoeft niet alles over hun vak te weten om het eerste contact te leggen. Ga er gewoon voor!”